Valpreventie

‘Niet vallen maar dansen’
Cijfers

De ernst van het probleem rond vallen bij ouderen blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen, Spoedeisende hulpbehandelingen (SEH) en de hoge directe medische kosten. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen.

U vindt hier de beschikbare cijferfactsheet met betrekking tot valongevallen bij 65-plussers.

bron: https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/infographic/overzicht-valpreventieve-beweeginterventies


Wij zijn lid van Kennisnetwerk Valpreventie Senioren:

Het Kennisnetwerk Valpreventie Senioren (KNVS) biedt een nationaal platform waar relevante stakeholders op het terrein van valpreventie bij senioren (65 jaar en ouder) door het delen van praktijk en wetenschappelijke ervaringen kennis versterken over de grenzen van hun eigen professie heen. Het netwerk is opgericht in 2003 op een initiatief van EMGO Instituut / VUmc, ZonMw en VeiligheidNL.

bron:  https://www.linkedin.com/groups/4173311/profile

Onze visie

Door cliënten op de juiste manier te activeren wordt automatisch gewerkt aan stabiliteit, zodat cliënten minder makkelijk zullen vallen. Dagelijkse activiteiten aanpassen, zoals bijvoorbeeld lopend boodschappen doen, maar ook corestability-oefeningen doen, en advies geven aan de cliënt over een persoonlijke motiverende activiteit. Hierdoor vind een structurele verbetering plaats van het leven van de cliënt, zodat vallen beperkt wordt.

Dansen= Preventie!

Op locatie( verzorgingshuis De Boogaert in Castricum) en in onze eigen trainingsstudio is het mogelijk om deel te nemen aan onze danstrainingen. Het doel van deze training is preventie. Voor met name vallen en hersen-disfunctioneren( Parkinson, dementie, burn-out, stress etc..).
Een belangrijk aspect bij valpreventie is het kunnen staan op één been, het onverwachts kunnen opvangen van balansverstoringen door bijvoorbeeld een losse stoeptegel en met linker en rechter been dezelfde bewegingen kunnen uitvoeren. Door te dansen moet je veel op één been kunnen staan, tempoversnellingen uitvoeren en dit zowel links als rechts kunnen.
Door de danslessen te volgen, waarbij op laagdrempelige toegankelijke wijze dansen wordt aangeleerd, train je ook je hersenen. Op muziek en dansend vind dit spelenderwijs plaats, zodat het leuk is om te doen. Het nuttige met het aangename wordt verenigd.

Valrisicotest: