Valpreventie

‘Niet vallen maar dansen’
Cijfers

De ernst van het probleem rond vallen bij ouderen blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen, Spoedeisende hulpbehandelingen (SEH) en de hoge directe medische kosten. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen.

U vindt hier de beschikbare cijferfactsheet met betrekking tot valongevallen bij 65-plussers.

bron: https://www.veiligheid.nl/valpreventie

Wij zijn lid van Kennisnetwerk Valpreventie Senioren:

Het Kennisnetwerk Valpreventie Senioren (KNVS) biedt een nationaal platform waar relevante stakeholders op het terrein van valpreventie bij senioren (65 jaar en ouder) door het delen van praktijk en wetenschappelijke ervaringen kennis versterken over de grenzen van hun eigen professie heen. Het netwerk is opgericht in 2003 op een initiatief van EMGO Instituut / VUmc, ZonMw en VeiligheidNL.

bron:  https://www.linkedin.com/groups/4173311/profile

Onze visie

Door cliënten op de juiste manier te activeren wordt automatisch gewerkt aan stabiliteit, zodat cliënten minder makkelijk zullen vallen. Dagelijkse activiteiten aanpassen, zoals bijvoorbeeld lopend boodschappen doen, maar ook corestability-oefeningen doen, en advies geven aan de cliënt over een persoonlijke motiverende activiteit. Hierdoor vind een structurele verbetering plaats van het leven van de cliënt, zodat vallen beperkt wordt.

Dansen= Preventie!

Op locatie en in onze eigen trainingsstudio is het mogelijk om deel te nemen aan onze danstrainingen. Het doel van deze training is preventie. Voor met name vallen en hersen-disfunctioneren( Parkinson, dementie, burn-out, stress etc..).
Een belangrijk aspect bij valpreventie is het kunnen staan op één been, het onverwachts kunnen opvangen van balansverstoringen door bijvoorbeeld een losse stoeptegel en met linker en rechter been dezelfde bewegingen kunnen uitvoeren. Door te dansen moet je veel op één been kunnen staan, tempoversnellingen uitvoeren en dit zowel links als rechts kunnen.
Door de danslessen te volgen, waarbij op laagdrempelige toegankelijke wijze dansen wordt aangeleerd, train je je hersenen. Op muziek en dansend vind dit spelenderwijs plaats, zodat het leuk is om te doen. Het nuttige met het aangename wordt verenigd.

Enkele reacties van deelnemers:
‘ sinds ik op les zit, nu 6 weken, ben ik thuis niet meer gevallen. Normaal val ik een paar keer per week’
‘ ik betrap mezelf erop dat ik in huis spontaan zonder hulpmiddel loop, ik vergeet het, ikheb meer vertrouwen in mijn lijf blijkbaar’
‘ ik dreigde afgelopen week over een stoeptegel te struikelen, maar weet zeker dat ik door jouw danslessen niet ben gevallen’
‘ ik heb sterk het gevoel dat ik na de dansles beter kan autorijden. Allerter ben en beter inzicht heb’

En reacties van zorgpersoneel:
-Een bewoner die er een beetje futloos bij zat kijkt kwieker uit haar ogen, maakt een veel meer allerte indruk’. 
-Met fysiotherapie is deze meneer niet aan het lopen te krijgen, maar ik zie hem in de dansles staan en lopen en dansen rondom zijn stoel.
-Deze mevrouw staat nooit meer, met een beetje hulp hebben we haar uit de rolstoel gekregen en voorzichtig deed ze mee met haar benen.
-Henk stond eerst heel wiebelig met zijn rollator voor zijn stoel volop mee te genieten. Na enkele lessen loopt en danst hij zelfstandig over de dansvloer.
-Een stevige dame waarmee communicatie lastig is, is de 2e les van haar stoel geholpen en heeft zelfs rondom haar as met ondersteuning een rondje om haar as gedraaid.